Novi Sad
15.10.2012.
07:29 > 06:26
Skupština grada Novog Sada izmenila je neustavne odredbe o javnim parkiralištima, ali u suštini ništa nije promenjeno.
  • TT

    16.10.2012 20:19
    stanarske karte
    su takođe krađa. Ja nisam tražio da mi se naplati parking pod nosom koji je tu bio pre parking servisa. zapravo bio je još u austrougarskoj. i sada ja treba da platim reket parking servisu zato što tu gde ja živim oni su rekli da pripada njima?
    stanarska karta treba da bude besplatna, a naplaćivati to ljudima je prosto OTIMAČINA, koliko god da košta.
  • Mastodont

    16.10.2012 13:00
    @G
    A zapomagati o ugroženosti kosovskih Srba i istovremeno želeti drugima takvu sudbinu je odlika mentalno stabilne osobe.
  • Nikola

    16.10.2012 10:07
    Parking, parking, parking
    Hajde da ukinemo naplatu parkiranja u celom gradu i ukinemo pešačku zonu, sve biciklističke i pešačke staze i pretvorimo ih u parkinge.

    Zamislite oko Miletića gomilu automobila - milina. Biciklisti i pešaci nam samo smetaju i zagađuju okolinu.

    I JGSP da ukinemo, biće više mesta za ugrožene vozače automobila i njihove ljubimce.
  • G

    16.10.2012 08:51
    @Biciklista - gospodine, i biciklističke staze moraju da se izgrade, i biciklističke staze zauzimaju građevinsko zemljište koje košta 800€/m2. Zbog čega onda ne plaćate korišćenje biciklističkih staza? A ulice i trotoari, jel oni ne zauzimaju "građevinsko zemljište"? Neshvatljivo i bezumno poređenje, tim pre što se poredi neka cena građevinskog zemljišta za objekte i gradska infrastruktura - pa je li treba da se izgradi svaki milimetar grada, da ne postoje ulice, parkinzi, staze i ništa drugo što nije pod naplatom da ne bi ostali uskraćeni za taj imaginarni novac kojim bi kupili 120 autobusa ili izgradili 20 vrtića? Kakva količina lupetanja.
  • Mastodont

    16.10.2012 08:21
    @Biciklista
    Dečko, saberi se, duboko udahni i pokušaj još jednom da pročitaš šta sam napisao: niko, ali apsolutno niko ne poriče da parking treba da se naplaćuje; stvar je u tome što bi svako, ali svako morao da može da besplatno parkira ispred svoje zgrade. Naplata stanarima u zonama predstavlja sasvim proizvoljnu procenu Parking servisa koji građani će biti stavljeni u nepovoljniji položaj. Napominjem da nisam jedan od njih i nemam ovde nekog ličnog interesa, samo smatram da je u pitanju neverovatan bezobrazluk. A tu nisu u pitanju nikakva 34 miliona, nego možda 10-15% ukupnih prihoda Parking servisa (nemam tačnu cifru, ali nema razloga da bude više od toga) i te pare Parking servis može vrlo lako nadoknaditi tako što neće biti tretiran kao stranačka kasica-prasica i mesto za udomljavanje bolida, a rezultat bi bio neuporedivo manje šikaniranje građana. U isto vreme, tvoja pravednička borba za vrtiće i autobuse ne bi trpela ni trunku. Šta tebi nije jasno?
  • 16.10.2012 07:03
    Sem
    Ja to ne placam.
  • Gob Bluth

    16.10.2012 07:02
    Ma šta se uzbuđujete, kako ne kapirate da je G u stvari skraćenica od Gojko Sisa - 'Poremećen si! I ti si poremećen! Svi ste poremećeni!'
  • biciklista

    16.10.2012 07:01
    @mastadont
    Izgradnja 1m2 parkinga je (sa ivičnjacima, slivnicima i kanalizacijom, osvetljenjem, signalizacijom) je oko 50€ što jedno parking mesto od 10m2 čini 500€. Kako u gradu ima pod naplatom oko 4000 paring mesta to je negde oko 2 mil.€ za nekih 4 hektara površine. Cena građ. zemljišta je negde oko 800€/m2 što je ukupno 32.000.000€. Dakle došli smo do cene od oko 34.000.000 €. Za te novce mogu da se kupe 120 autobusa, ili da se izgradi 20 vrtića. Računicu možeš da sprovedeš i po tome koliko grad naplaćuje zakup javne površine za npr. kafiće pa ćeš verovatno doći do još jačih cifri. Parkinzi treba da postoje, ali oni koji ih koriste imaju da plate jer mnogo koštaju i dodatno opterećuju gradksi budžet. Šta tu nije jasno?
  • G

    16.10.2012 04:41
    @Mastodont - punoletna lica koja zastupaju bezumna poređenja koja ni dete u osnovnoj školi ne bi uporedilo nisu mentalno zdrava, jer ne postoji normalan i racionalan razlog da se odrasla osoba tako ponaša. To što je osoba mentalno poremećena ne znači da je "zrela za ludnicu", a to što neko nije odmah zreo za ludačku košulju ne znači da je mentalno zdrav. Ovakav tip lica se često sreće po hronici, kada zbog i najmanje spoljašnje senzacije upadaju u verbalne i fizičke sukobe sa drugim licima jer su nesposobni da prihvate sopstvene greške kojih su svesni, a neretko su i po cenu života spremni da brane svoje bezumne stavove. I zanimljivo da ste ovde pomenuli "moje teme o Kosovu". To nisu moje teme, to su teme koje 021 objavljuje a ne ja, a komentatori opet često bezumno brane svoje stavove iako nemaju nijedan jedini racionalan argument koji ih podržava. Ja takvim "izdajnicima" kako kažete, uvek iskreno poželim da dožive sudbinu srba sa KiM, jer smatram da svako zaslužuje na svojoj koži pun obim posledica sopstvenih stavova, što se odnosilo i ovde na "biciklistu" koji smatra da on ima pravo da ne plaća korišćenje biciklističke staze, ali zato smatra da drugi treba da plaćaju "10 kvadrata betona".
  • Gradjanin

    15.10.2012 22:25
    SVI direktori i njihove supruge su DOBILI za svoje privatne automobile bezplatne zlatne kartice za parkiranje svuda po gradu. Jedna kosta oko 70.000 dinara. Bravo za vlast. Demantujte ako nije tacno ili pokazite uplatnice od istih
  • Milan

    15.10.2012 20:15
    A stvarno sam hteo
    I ja sam nekad placao parking.
    Ali onda kad sam postao podstanar, i otisao u parking servis da ih zamolim da promenim stanarsku karticu sta sam dobio kao odgovor?
    Podstanari ne mogu da imaju stanarske kartice??? I sta se desava, oni mi pisu kazne, ja im ih vracam.
    Ali od sad ih cuvam, posto koliko se secam SPS je u predizbornoj kampanji obecao ukidanje parking servisa, o ironije.
  • Mastodont

    15.10.2012 18:38
    @G
    Kada bi čitao komentare, video bi da nemam ništa protiv tvoje argumentacije - čak sam tvrdio nešto slično - samo mi je smešna tvoja opsesivna sklonost da svakog šalješ u ludnicu. Reci nam G, u čemu je stvar? Jel ti to nekakav tik? Ima li tvoj kompjuter nekakav virus, pa ti to iskače samo na kraju svakog komentara? Ili si usamljen tamo, pa prizivaš društvo? Kako god bilo, možda bi ipak bilo bolje da se držiš svojih tema o Kosovu, izdajnicima i sličnom. Tada su ti barem komentari ucelo ludi, a ne ovako, do pola izlažeš argumente, a onda pobenaviš; svima nam onda bude neprijatno.
  • G

    15.10.2012 17:38
    @Mastodont - ako je i vama gospodine isto 10 kvadrata betona sa jedne, i vrtić ili GSP ili proizvodnja struje sa druge, takođe ste veoma zreli za lečenje. A vi ste slobodni da iznesete argumente kako to može da bude isto, ako vaš poremećeni um to može da smisli.
  • TINS

    15.10.2012 17:05
    Piplfoks
    Obzirom na tvoj bezobrazluk uporediti tebe i govedo je uvreda za govedo pa ne želim da vređam goveda koja imaju viši nivo štalskog vaspitanja od tebe.
    Osim toga mislim da bi za ovakve komentare morala da odreaguje redakcija jer u napomeni pre komentaqra piše: ''Komentari koji sadrže vređanje, pretnje, bilo koju vrstu mržnje i diskriminacije, kao i netoleranciju neće biti objavljeni.''
  • Mastodont

    15.10.2012 16:52
    @G
    Tako je G, reci ti njima da se leče, to je skroz originalno sa tvoje strane, ne znam što to nisi počeo ranije da koristiš u komentarima.
  • milutin

    15.10.2012 16:08
    blago ludilo ns
    ja sam za plavu zonu za celu grbavicu nema mesta za parking a sto je najtuznije vozi se reli ulicama ostavljaju se automobili na sred ulice taksisti su najveca bagra a vozila za dostavu su jos gori nismo se odmakli od 19 veka ni korak kod pijace limanske ludilo coveka obuzme jeza pa gde je sobracajna policija ja je jedino vidim na autoputevima ako treba drzavi para sve policajce saljite oko skola pijaca uvedite reda vec jednom zbog par stotina ljudi u gradu od 400 000 stanovnika postenom coveku je muka kad izadje na ulicu od BAHATOSTI
  • TT

    15.10.2012 15:14
    TINS
    uvođenje parking servisa koji naplaćuje na ovaj način ima smisla kada treba finansirati kapitalni projekat u NS npr: evo Grad će da pravi podzemnu garažu ispod trga republike - dakle kroz naplatu postojećih parking mesta ćemo skupiti novac za takvu(značajnu) investiciju. Ali kada se to završi, završava se i projekat naplate svuda po gradu, a naplaćuje samo dotična garaža. Njihov bezobrazluk je neviđen, naplata neustavnih karata, otmica automobila, pritom ignorišu besna kola i kafiće, naplata postojećih parkinga i crtanje parking mesta tamo gde nikako ne može i nikada nije bio parking, standard JUS1968 po kojem je automobil širok 1,55m a danas sa retrovizorima ima skoro 2m pa su parkinzi tesni i debilni... mogao bih danima da pričam o parking servisu.
  • ns

    15.10.2012 14:18
    ovo može da prođe samo ako su usvojili novi cenovnik i način plaćanja pa da je za one koji neće odmah da plate cena za kasnije plaćanje ta sa kazne, ako je tako onda to mora biti istaknuto na svakoj tabli ispred parkinga, mada čisto sumnjam biće da ih zabole pa su samo ime kazni promenili
  • G

    15.10.2012 13:22
    @Biciklista - potpuno se slažem, ali samo onda kada i vi gospodine budete plaćali za trotoare i biciklističke staze koje zauzimaju "velike površine građevinskog zemljišta" po kojima hodate odnosno ste se drznuli da vozite bicikl. Ostaje samo nejasno kakav imate mentalni defekt da ne umete da napravite razliku između parking prostora koje osim asvaltiranja ne zahteva dodatne troškove, i GSP-a, struje ili vrtića koji imaju svakodnevne troškove, kako u neophodnom ljudstvu tako i u tekućim i isto tako neophodnim nabavkama sirovina i ostalog. U skladu sa time, preporučujem vam da se lečite.
  • Телеп

    15.10.2012 13:05
    @TINS - Previeše površnih komentara
    Кажеш да новац сакупљен од паркинг каратата не треба да се троши на инвестиције у граду?! Ако је тако, реци нам онда, молим те, на шта треба да се троши тај новац?
    Ако је сврха да се од тог новца испалте плате запослених и исфинансирају оперативни тошкови пословања, онда је то бесмислено. Онда нам и не треба такво ЈКП. Грађани плаћају ГСП и од прикупљеног новца нам ГСП пружа услугу јавног превоза. Исто тако плаћамо ЈКП Водовод и добијамо услугу снабдевања водом и одвода. Коју услугу нам услугу од прикупљеног новца пружа Паркинг сервис?
  • Piplfoks

    15.10.2012 13:00
    @TINS
    Ala si mi simpatični ovakvi ljigavci. Iske*ao se i nalagao, a onda kuka kako "nemate prava nikoga da nazivate stokom". Još kako imamo, pogotovo lažljiva, bezobrazna goveda poput tebe.
  • 15.10.2012 12:58
    kad okače kaznu lepo je iscepaš i baciš u đubre a oni nek od babe svog naplate hoštapleri jedni
  • Mastodont

    15.10.2012 12:57
    @Biciklista
    Kao prvo, baš lepo što si se biciklista i što se sa time identifikuješ; pretpostavljam da ja, koji koristim to prevozno sredstvo samo 5 ili 6 dana u nedelji, a ne svih 7, nemam prava da se dičim time kao ti. Kao drugo, preporučujem da pažljivije čitaš komentare pre nego što se napališ: nigde nisam napisao da parking treba da bude besplatan, to je van svake pameti i iskreno me zanima kojom egzibicijom mašte si uspeo da stigneš do takvog zaključka. Moje mišljenje je samo to da svako ima pravo da se besplatno parkira ispred SVOJE zgrade, jer je to mesto platio kad je kupovao stan; a ako grad već gazi po tom pravu, poslednje na šta licemerčine poput ovog TINS-a imaju pravo je da se još proseravaju o tome kako su Novosađani cvećke koji se svuda vozikaju.
  • TINS

    15.10.2012 12:51
    Kao i drugi...MarkoNS - Za druga iz servisa
    Šta je protiv ustavno a šta nije to već prepuštam proceni Ustavnog suda. Za ostalo... gospodin pod imenom ''biciklista'' vam je lepo objasnio suštinu. Nema nigde na svetu ničega besplatno i koliko god je ta površina tvoja toliko je i moja a ja na primer nemam auto. Parkirate se često toliko nepropisno da nama pešacima i biciklistima oduzimate pravo na normalan i nesmetan prolazak... tako da me uopšte nećete rasplakati zbog toga što kukate na cenu... uostalom platite redovnu cenu parkiranja pa nećete morati da plaćate ''doplatnu''... kako god je zvali... kartu. Ja stanujem na 25 minuta hoda od sajma i dolazim do njega peške. Pokušaj... izađi malo iz tog tvog limenog ljubimca.
  • 15.10.2012 12:25
    Kakva komisija takav i propis sta ocekivati drugo
  • NSWest

    15.10.2012 12:15
    @Tins
    Mislim da bi bilo uputno, da neko pre nego što nešto napiše, prethodno promisli o tome.
    Parking servis postoji u funkciji finansiranja kadrovskih ispostava voljenih nam političkih bezkičmenjaka. Podzemne ili montažne garaže će verovatno neko drugi kroz koncesiju finansirati, a mi preko Informatike plaćati.
  • MarkoNS

    15.10.2012 12:02
    Za druga iz servisa
    TINS

    Vidi, da li razumeš da je izdavanje karte neustavno ? Dakle poenta je da vi radite stvari koje štetne i loše za nas gradjane, a trebalo bi da je suprotno.

    Cena koju zaradjujete je mnogo veća od 2 miliona, pa samo na Sajmu naplaćujete po 250 dinara parking, i pored toga što je na sajmu plava zona za ceo dan od 100 dinara, time pokazujete da vam je interes samo da nešto OTMETE od gradjana, a ne da radite u našu korist. Dakle zašto je cena parkiranja za ceo dan u toku sajma 250 din, a kad nema sajma 100 din, potpuno isti parking.

  • anonumisw

    15.10.2012 11:56
    može da se proba
    Nema problema.Neko će se već obratiti Ustavnom sudu.Pa ako to Ustavni sud poništi,onda je redosled sledeći:očistiti Komisiju za propise Skupštine Grada, podići krivičnu prijavu protiv odbornika koji su glasali "za" pa u građanakoj psrnici tražiti naknadu od odbornika za naplaćene "posebne naknade za parkiranje".Ne verejute.Ne znam ali može da se proba.Ja mislim da mora uspeti.Ovaj slučaj je samo paradigma otuda njegov veliki značaj.
  • biciklista

    15.10.2012 11:52
    @mastadont
    Protiv toga sam da neko ko ima automobil i koristi zajednicku svojinu, kao sto je parking, ne plati nista. Jedno parking mesto je oko 10m2 preskupog gradjevinskog zemljista i ti bi to da koristis za dzaba? Ako je parking besplatan onda treba da se dozvoli da GSP bude besplatan za sve gradjane, jer autobusi se kupuju iz budzeta isto kao sto se grade parkinzi. Vrtic za moju decu ima da bude besplatan, voda, struja, grejanje sve to ima biti besplatno jer sam ja platio komunalno opremanje kada sam kupovao svoj stan.
    Dakle dragi automobilisti, platite ono sto koristite i prestanite vise da kukate ili idite peske ili biciklom.
  • TINS

    15.10.2012 11:51
    Vaše reči govore...
    Vaše uvredljive reči govore o vama a ne o meni. Vi možete da se ne slažete sa mnom i da lupate minuse do mile volje ali nemate prava nikoga da nazivate stokom. No kao što rekoh to govori o vašem vaspitanju a ne o mom. Ni ja se ne slažem sa mnogim komentarima pa ne vređam nikoga.
  • Abadon

    15.10.2012 11:43
    @TINS
    Ala si ti bezobrazan garisha! Da nisi ti mozda neki 'pregaoc' u Parking Servisu? Ish bre iluzionisto!
  • Mastodont

    15.10.2012 10:54
    @TINS - Previeše površnih komentara
    Ne mogu da verujem da neko ima muda da piše ovako bezobrazne komentare i da veruje da smo svi mi ovde vesla sisali pa da ćemo da poverujemo u to. Eeej, jbt, pa ovaj lik tvrdi da nije normalno očekivati da preduzeće koje godišnje zarađuje 2 mil. evra (najmanje) za deset godina potroši 3-4 miliona na garaže!? A možda investicije nisu vaš posao lepotane, ali zbrinjavanje automobila Novosađana jeste -jer na tome uzimate pare. I još optužujete ljude da idu kolima do prodavnice, a vi im naplaćujete parking pred zgradom!? Čoveče, pa to parking mesto su platili kad su kupili stan, gamadi jedna belosvetska. Evo ja vozim auto možda dva dana u nedelji pa ne mogu da trpim ove vaše budalaštine, mogu da zamislim kako vas voli neko ko je primoran da koristi vaše 'usluge' sedam dana u nedelji! Stoka ste vi i ništa drugo.
  • TINS

    15.10.2012 10:04
    Previeše površnih komentara
    1000 x 45 x 14 x 365 = 229.950.000,00 din ili ti oko 2 miliona evra godišnje. Eto to je računica gospodina koji se predstavlja kao anonimus. Izgradnja samo jedne javne garaže je investicija od oko milion evra. Ako želite da se ''PARKING-SERVIS'' bavi investicijama, što inače i nije zadatak tog preduzeća, onda treba da očekujete da će realna cena parkiranja biti enormno skuplja. Molite Boga da naplata parkiranja u gradu ne pređe u privatne ruke jer mislim da u tom slučaju više nećete parkirati svoje automobile neigde. U ovom gradu možete između dve najudaljenije tačke da stigneta za sat vremena hoda a da ne govorim o drugim vidovima prevoza. Ali mi bi da se kolima vozimo 200 m od našeg ulaza do ulaza u prodavnicu. To je istina koliko god vi sada lupali minuse
  • Nikola

    15.10.2012 09:30
    Koliko znam, direktor Parking servisa je iz SPS-a. Tokom preidzborne kampanje smarali su sa standom gde su promovisali akciju "Stop bezobrazluku Parking servisa". Procitajte sta su tad pricali:
    http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/sps-inicira-stop-bezobrazluku-parking-servisa_308419.html

    Ajd da vas vidimo sad....
  • Baltazar

    15.10.2012 08:47
    Što reče Bora čorba
    "Izmislili zakone, da se bolje zaklone,
    izmislili ustave, da pamet zaustave..."
  • grbavi

    15.10.2012 08:45
    a zbog chega neko placa posebnu cenu a neko redovnu zar to nije narushavanje ravnopravnosti koju garantuje ustav ili mozda ne garantuje
  • goran NS

    15.10.2012 08:38
    sad ce to "prava i sposobna" vlastela u NS da resi
  • Toma

    15.10.2012 08:30
    parking servis kriminal
    služi za finansiranje stranaka.
    za sve ovo vreme, od njih nismo dobili ništa, nijednu garažu nisu izgradili, crtali su linije po zemlji, blatu, trotoarima, ukoso, na kant... po postojećoj infrastrukturi i to tamo gde i nije parking nikada bio predviđen - u maxima gorkog npr oko autobuskih stanica ima ona visoka bankina a tek posle ide parking, e oni su crtali i po toj visokoj.
    Inače pauk ne radi posle 21h, tako da posle tog vremena možete da se parkirate i na garaže, ulaze u bolnicu, ispred policijske stanice na vratima, na mesto za invalide, kako god vam volja. Grad od 400.000st nema pauk službu posle 21h.
    Gde ja živim...
  • semso

    15.10.2012 07:55
    E kad ti vlast pronalazi rupe u zakonu i iskoriscava ih. A od gradjana ocekuju da budu posteni, znate u kakvoj jadnoj drzavi zivimo...
  • 15.10.2012 07:54
    a gde je tu "servis"?
    Šta je Parking servis napravio ovom gradu od para koje ubira od građana? Investirali su u "pauke" i farbu za obeležavanje parking mesta, a od građana uzimaju pare za svoje plate. Pomnožite samo 1000x45x14x365. Za desetak godina koliko postoje, nisu napravili nijednu garažu. Bolje bi bilo da se Skupština grada pozabavi rečju "servis" nego da li je kazna "doplatna" ili "posebna".
  • Vlada

    15.10.2012 07:47
    Znači, glasalo se u suprotnosti sa Poslovnikom, a za protivustavnu odluku? Uuuu, najs... I to na kojoj, trećoj sednici saziva? Pa ovi će baš lepo da se pokažu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna